“Stel dat wij de ouders waren van één van onze bewoners. Wat zouden we dan het liefste willen voor ons kind? Geen overbodig papierwerk en onpersoonlijke zorg, maar wel: geborgenheid, persoonlijke aandacht en een écht thuis.” Theo, Désirée en Roy weten als zorgondernemers goed hoe ze hun Zorghuis Alblasserwaard willen runnen: met hart en ziel.

Kleinschaligheid biedt kansen

"Wij hebben zelf drie zoons, die inmiddels het huis uit zijn. Daarnaast zijn wij jaren gastouders geweest voor een gezin met een verstandelijke beperking", vertelt Theo. Hij werkte zelf jaren als vrijwilliger in een grootschalige woonvorm als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn vrouw Désirée werkte eerst zo’n tien jaar lang in een grote instelling met deze doelgroep. Vanaf 2001 ging ze aan de slag in een kleinschalig geïntegreerd gezinsvervangend tehuis. Dat beviel goed, deze kleinschaligheid bood allerlei voordelen voor de bewoners van de instelling.

De Thomashuizen als inspiratiebron

"De organisatiestructuur van een grotere zorginstelling kan nogal belemmerend zijn als je belangrijke doelstellingen wilt realiseren voor mensen met een beperking. De kostbare tijd en energie van de medewerkers gaat dan verloren door papierwerk en afstemming tussen diverse lagen in de organisatie. Dit moest toch ook anders kunnen, dachten wij. We waren beide toe aan een nieuwe uitdaging, zo is het idee voor Zorghuis Alblasserwaard geboren", legt Theo uit. Het concept is niet nieuw, de Thomashuizen zijn grote voorbeelden voor Theo en Désirée. Ook daar wonen bewoners met een beperking samen met de personen die voor hun zorg verantwoordelijk zijn. Zo bieden ze niet alleen 24 uur per dag zorg en begeleiding, maar ook een thuissituatie.

Een zo gewoon mogelijk leven, een warm thuis

"Een prettige locatie, kleinschaligheid en betrokken medewerkers waren natuurlijk randvoorwaarden. Wij geven onze bewoners hiermee waar ze echt behoefte aan hebben: warmte, persoonlijke aandacht en een gezellige huiselijke sfeer. Daar werken we met ons team met veel bezieling aan, 24 uur per dag. Het draait hierbij niet alleen om het bieden van passende zorg aan de bewoners, maar vooral ook om een zo gewoon mogelijk dagelijks leven. Samen aan tafel eten, relaxen, een spelletje spelen in de huiskamer of even samen de deur uit. Juist die gewone dingen maken ons Zorghuis een bijzondere plek, waar de bewoners zichzelf kunnen zijn", vertelt Désirée enthousiast.

Meer weten over het bijzondere Zorghuis van Theo, Désirée en Roy?

Neem dan gerust contact met ons op. Theo, Désirée en Roy leggen graag uit hoe zij als zorgondernemers hun eigen Zorghuis vormgeven en de kwaliteit waarborgen.