Raad van State vernietigt zware boete voor Zorghuis Alblasserwaard

27-09-2018

DEN HAAG / SLIEDRECHT De Raad van State vindt het niet redelijk dat Zorghuis Alblasserwaard een boete van 5000 euro moet betalen aan het ministerie voor Medische Zorg. Dat heeft de Raad woensdag bepaald. Het Zorghuis kreeg in 2016 een dwangsom aan de broek, omdat het niet volgens de regels aan het ministerie verantwoording had afgelegd over de besteding van het geld voor zorg. De dwangsom werd later omgezet in een boete.

De leiding van de zorginstelling aan de Rivierdijk pikte dit niet en stapte begin dit jaar naar de Raad van State. Die heeft er lang over gedaan om tot een oordeel te komen. Maar de stap naar de Raad is met succes afgelegd. De Raad heeft de handelwijze van het toenmalige ministerie van Volksgezondheid gekraakt.

Volgens de Raad heeft het ministerie zelf gefaald door niet aan te geven binnen welke periode het Zorghuis alsnog verantwoording moest geven over zijn bestedingen aan zorg om een boete te voorkomen. Dat is wel vereist bij het opleggen van een dwangsom.

Verder had het ministerie de leiding van het Zorghuis de kans moeten geven om zijn bezwaren toe te lichten tijdens een hoorzitting. Dat is niet gebeurd. En de boete is volgens de Raad ook onterecht, omdat de digitale aangiftepagina van het ministerie niet deugde.

Het Zorghuis kreeg wel een bevestiging dat de aangifte van de bestedingen was voltooid. Later bleek dat de aangifte toch niet volledig was afgerond. Maar volgens de Raad kan dit probleem niet op het bord van het Zorghuis worden gelegd. Inmiddels heeft het ministerie maatregelen genomen om dit probleem te voorkomen.

Het Zorghuis is een kleinschalige instelling waar 10 mensen met een verstandelijke handicap of een autistische stoornis wonen.