‘Ik geniet hier intens van het leven’

16-08-2017

Zorghuis Alblasserwaard aan de Rivierdijk in Sliedrecht is een echte thuishaven voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking. Het is een kleinschalig wooninitiatief, waar momenteel tien bewoners verblijven. Een van die bewoners is Roy den Breejen. De 29-jarige Sliedrechter is maar wat blij dat hij alweer twee jaar bij Zorghuis Alblasserwaard woont. Hij is erg betrokken bij het wooninitiatief en dat uit zich onder meer in het gegeven dat Roy in de bewonersraad van het huis zit. In zijn vrije tijd vindt hij het verder fijn om te sporten en te schilderen. Hij komt naar eigen zeggen ‘niks tekort’ bij Zorghuis Alblasserwaard.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – In de gezamenlijke woonkamer zijn allerlei bewoners van het zorghuis te vinden. De een zit wat op zichzelf in een stoel, wat anderen zitten bij elkaar rondom een grote tafel. Roy heeft zijn eigen stoel, wijst hij naar een fauteuil bij het raam. Daar zit hij graag.

“Ik heb eerst bij mijn ouders gewoond en twee jaar geleden ben ik hiernaartoe verhuisd,” vertelt de 29-jarige, die een fysieke beperking heeft. “Het gaat hier hartstikke goed. Als je met een groep in één huis woont, dan ben je nooit alleen, dat is een voordeel. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, was ik eerlijk gezegd aan het vereenzamen. Dat is nu heel anders. Ik heb hier altijd aanspraak.” Bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken of afwassen – bij Zorghuis Alblasserwaard is er net zoals in menig huishouden een schoonmaak- en afwasschema waar de bewoners zich aan horen te houden.

Roy werkt op maandag en woensdag van 9.00 tot 16.00 uur bij een re-integratiebureau. Hij vindt het fijn werk. In zijn vrije tijd is hij een bezige bij. Hij somt een hele waslijst op van dingen waar hij zich zoal mee bezighoudt. “Op donderdag help ik vrijwillig met de administratie bij het zorghuis. Verder zit ik in de bewonersraad, waarbij ik meestal notuleer tijdens bijeenkomsten. Waarom? Omdat ik mondig en kritisch ben. Ik sport hier in huis nogal vaak, want dat kan hier. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, sportte ik helemaal niet. Ik was een beetje ongezond bezig thuis. Dus ik ben blij dat ik hier naar het sporthonk kan. Gezondheid is belangrijk voor mij. Qua sporten, maar ook wat betreft eten. Ik kom hier niets tekort! Verder ben ik in mijn vrije tijd bij de politieke partij Slydregt.nu betrokken en op dinsdagmiddag ga ik altijd zwemmen met Theo.”

Roy bedoelt Theo Leeuwestein, die samen met Désirée Leeuwestein Zorghuis Alblasserwaard – waar vijf jongens en vijf meiden zitten – particulier runt. Roy: “Ik ben vaak wel bezig. Ik volg ook dagbesteding in het zorghuis en naast mijn baan bevalt me dit prima. Ik heb een goede band met de rest van de bewoners hier. Dat heeft wel een tijdje geduurd, want je moet aan elkaar wennen. Maar nu gaat het heel goed. We maken ook geregeld uitstapjes. En we zijn in juli op bewonersvakantie geweest.”

De jongeman zegt het glunderend; hij koestert warme herinneringen aan de tiendaagse vakantie die de groep maakte naar een camping in Rockanje. De hele bups ging in de bewonersbus op pad. “het was erg leuk! Ik heb me goed vermaakt daar. Sowieso vind ik het heerlijk in het zorghuis. Er is een huiselijke sfeer; ik geniet hier zo intens van het leven!”

Zorghuis Alblasserwaard start per 1 september met een pilotproject Dagbesteding. Theo en Désirée hebben geregeld dat twee enthousiaste dames in Sliedrecht dagbesteding gaan geven aan iedereen met een Wet langdurige zorg (Wlz) indicatie en aan mensen die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen. Dus niet alleen voor bewoners van het huis zelf, maar ook voor niet bewoners.

“Wij hebben in het zorghuis een aparte ruimte ingericht waar dagbesteding gegeven gaat worden, omdat we denken dat er genoeg vraag naar is,” zeggen Theo en Désirée. “We vinden dat nog veel te veel mensen gewoon thuis zitten, terwijl ze zich in de vorm van dagbesteding ook kunnen ontwikkelen. Wanneer je een beperking hebt, zijn er nog zoveel mogelijkheden. De twee dames met wie we een samenwerking zijn aangegaan voor het project, gaan bijvoorbeeld lessen borduurwerk en houtwerk geven. Ook dit project wordt kleinschalig in onze woonvoorziening, zodat er veel persoonlijke aandacht aan de deelnemers gegeven kan worden.”

De nieuwe dagbesteding vindt plaats van dinsdag en donderdag. Wie interesse heeft in deze vorm van dagbesteding kan contact opnemen met Zorghuis Alblasserwaard, via info@zorghuisalblasserwaard.nl. Kijk ook eens op www.zorghuisalblasserwaard.nl voor meer informatie.

Bron: De Merwestreek