Preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus in de gehandicaptenzorg

Laatste update: 2 april 2020

Net zoals voor alle (zorg)organisaties in andere sectoren is het ook belangrijk dat gehandicaptenzorgorganisaties, zoals ook Zorghuis Alblasserwaard, de adviezen van de GGD en het RIVM overnemen. De GGD is in geval van een besmetting voor ons het eerste aanspreekpunt. Kijk voor de meest actuele informatie omtrent het coronavirus op de website van het RIVM of bekijk het laatste nieuws over het coronavirus en de gehandicaptenzorg op Vgn.nl/corona.

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Bezoekersregeling aangescherpt

In alle instellingen voor de gehandicaptenzorg wordt de bezoekersregeling aangescherpt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er komt een zogenoemde 'Nee, tenzij'-regeling. Dat betekent dat er alleen bezoek aan het zorghuis wordt toegestaan als het contact met de familie of vrijwilliger van essentieel belang is voor de bewoner. Neem over een bezoek altijd eerst contact op met ons zorgteam.

Mochten er nog vragen zijn horen wij het graag. U kunt ons bereiken op de volgende telefoonnummers:

Désirée en Theo op 06-31006729 en Roy op 06-53461567